martes, 20 de marzo de 2012

Emmeline Pankhurst


Emmeline Pankhurst (Mánchester, 1858 - Londres, 1928)
Va ser una de les fundadores del moviment sufragista britànic. I el seu nom està associat a la lluita pel dret de vot per les dones, en el període immediatament anterior a la primera guerra mundial.
Emmeline Pankhurst

Emmeline va néixer a Manchester, filla d’un home de negocis amb idees lliberals. Es va casar amb l’advocat Richard Marsden Pankhurst, el qual ja recolzava el moviment sufragista abans de conèixer-la, o va ser l’autor de la Lleida de la propietat de la dona casada (1870-1882).
Va fundar el 1892, la Lliga a Favor del Dret de Vot de la dona, i en aquella època, ella i el seu marit s’afilien al partit Laborista. La mort del seu marit no la va allunyar de la seva activitat reivindicativa, i el 1903 va fundar , juntament amb les seves filles, la Unió Política i Social de la Dona. Amb la intenció d’incorporar les obreres a la causa sufragista.
Emmeline amb les seves filles
Manifestació de l'associació WSPU

 Va ser un moviment reivindicatiu que tenia destacats membres com Annie Kenney, la “màrtir” del sufragisme britànic Emely Davison i la compositora Dama Ethel Smyth. 
Dama Ethel Smyth
Emely Davison

Annie Kenney

Es van anar endurint les accions, amb manifestacions al carrer. Cosa que va provocar la detenció en nombroses ocasions d’Emmeline Pankhurst, les seves filles i altres sufragistes. En molts casos acabaven amb condemnes de presó, vagues de fam, que van provocar alguna que altra mort. Com que pertanyia a la classe alta, no va patir les privacions que altres sufragistes a la presó, la van alimentar a la força durant una vaga de fam… mentre que a altres les deixaven morir…
Detenció d'Emmeline en una manifestació

El 6 d’agost de 1914 en vistes a la Primera Guerra mundial, va aturar la lluita sufragista, i va mobilitzar les sufragistes perquè  abandonessin la lluita. Al mateix temps que demanava la incorporació de les dones al mon laboral, ja que molts llocs de treballs d’homes a les fàbriques estaven lliures.
Emmeline en una manifestació
A l’acabar la guerra va tornar a demanar el vot per les dones emparant-se en el fet que s’havia concedit a les dones d’EEUU l’any 1920. Finalment el vot femení es va concedir el 1928, i al cap d’unes setmanes va morir a l’edat de 70 anys.



Curiositats: Per què el color lila s'associa als temes de gènere?

El color lila com a símbol de les dones, especialment de les seves reivindicacions, fa dècades que està arrelat en molts països.
Retrat d'Emmeline Pankhurts que es venia per recaptar fons per la lluita sufragista

La referència més fiable és la que indica que va ser instituït per l'organització britànica que un grup de dones, entre les quals hi havia Emmeline Pankhurst i les seves filles, va fundar per promoure el vot de les dones i reformes socials que milloressin la condició femenina (Women's Social and Political Unions, WSPU). Però no era només el lila, hi havia també el blanc i el verd com a símbols del moviment. Aquesta foto mostra els llaços de tres colors que es venien amb una foto d'Emmeline Pankhurst per recaptar fons per al moviment sufragista:

Segons algunes fonts, el color lila simbolitzava la sang reial que corria per les venes de tota sufragista (el moviment va sorgir en el Regne Unit); el blanc, la puresa en la vida privada i pública, i el verd, l'esperança i la primavera. Altres referències, però, diuen que el lila simbolitzava l'autorespecte i l'autoreverència.

Sigui com sigui, però, el lila és el color que ha triomfat i que trobem representat en més llocs com a símbol de les dones i les seves reivindicacions.

si us agradaden les pel·lícules us recomano Sufragistes dirigida per Sarah Gavron que parla sobre el naixement del sufragisme a Anglaterra i la lluita de les dones, principalment obreres que van arriscar-se a perdre casa, fills i fins i tot la vida per aconseguir la igualtat.



No hay comentarios:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...