jueves, 28 de febrero de 2013

SONIA DELAUNAY I LA REVOLUCIÓ DEL DISSENY TÈXTIL



Pintora i escriptora, va tenir un paper destacat en el desenvolupament de l’Orfisme. A partir dels anys 20 es dedica al disseny de roba, les seves teles pintades a mà, amb colors brillants van revolucionar el disseny tèxtil.
Sonia Delaunay al seu taller

Sonia Delaunay-Terk, va néixer l’any 1885. Amb cinc anys, va anar a viure amb els seus tiets materns a San Petersburg, de qui va rebre una educació cosmopolita. A través de Max Liebermann, va prendre contacte amb el món artístic, i l’any 1903 es va traslladar a Karlsruhe per començar els seus estudis de pintura. Dos anys més tard es trasllada a Paris per continuar la seva formació a l’Academie La Palette

Durant la seva primera època, les seves obres reflecteixen l’admiració pel postimpressionisme i concretament, per l’obra de Vincent van Gogh, Paul Gauguin i Henri Matisse.

Per no haver de marxar de França, Sonia es va casar per conveniència amb Wilhelm Uhde, marxant d’art. Serà a través d’ell que entrarà en contacte amb els artistes de avantguarda com Picasso, Braque o el propi Robert Delaunay.
L’any 1910, es divorcia d’Uhde i es casa amb Robert Delaunay. A partir d’aquell moment el intercanvi artístic entre els dos serà constant. 
Sèrie "Contrastes simultanis"
Aviat es va interessar per les teories de color de Michel-Eugène Chevreul, també començaria la seva serie no figurativa de Contrasts simultanis. Aquell mateix any col·labora en la il·lustració i disseny del llibre La Prose du Transsibérien et de la petite Jehanne de France de Blaise Cendrars.
La Prose du Transsibérien et de la petite Jehanne de France de Blaise Cendrars
Quan comença la Primera Guerra Mundial, estava a Madrid, on es va quedar fins que va acabar el conflicte. El 1917, quan va triomfar la "Revolució d'Ocutbre", va deixar de rebre les rentes de les que havia viscut fins aleshores. Aquest fet va fer que comences a comercialitzar les seves creacions, primer a Madrid, on va obrir una botiga de moda, i més tard a Paris, on va obrir la Boutique Simultané.


Façana de la Boutique Simultané

A Paris, durant els anys 20, va mantenir una relació molt estreta amb els grups dadaísta i surrealista. Col·laborant amb ells en les produccions teatrals i cinematogràfics com Le P’tit parigot de Le Somptier Durante. Durant la decada dels 30, es va relacionar amb els grups que apostaven per l'abstracció en l'art com Abstraction-Création o Cercle et Carré i va ser una dels membres fundadors de Réalités Nouvelles el 1939. 




Escenes de la pel·lícula "Le Vertige" de L'Herbier (1926) i "Le P'tit parigot" de Le Somptier Durante (1926) amb escenografia i vestuari de Sonia Delaunay.






 
Quan va morir els seu marit, l'any 1941, va continuar treballant i col·laborant en la promoció de l'art abstracte. El 1946, va fer una donació d'obres seves i de Robert, es va  convertir en la primera dona a la que se li dedicava una exposició al Museu del Louvre de Paris.

Però la revolució de Sonia Delaunay, va ser en el món del disseny. amb les seves creacions i convinacions de colors, es va crear una veritable tendència de moda, que va inundar els carrers. Tan en la moda per senyora, com per senyor, en objectess de decoració i moda per la llar. Avui en dia es podria comparar a l'èxit que va tenir fa uns anys el dissenyador Jordi Labanda, o la colorista Agatha Ruiz de la Prada, que no només dissenyen roba, sinó tot tipus d'objectes quotidians. 



Dissenys de Sonia Delaunay


Per saber-ne més:

Sonia Delaunay, Arte y moda. (blog Mujeres en el arte)

Sonia Delaunay (blog Moda y Vestido)

Article de la revista Alfar dedicat a Sonia Delaunay, Per Susana Cedan

Sonia Delaunay and "The New Woman" (Dr. Sherry Buckberrough)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...