miércoles, 13 de marzo de 2013

SOFIA CASANOVAS: CORRESPONSAL DE GUERRA, POETESA, NOVELISTA, PERIODISTA I MARE

Sofia Guadalupe Pérez Casanova de Lutoslawski, era més coneguda com Sofia Casanova, escritora gallega i una de les primeres dones corresponsals de guerra d'Europa.

Sofia Casanova

Va néixer a La Coruña el 30 de setembre i va morir a Poznan (Polonia) el 1958. Amb una gran formació i esperit de lluita, va destacar com a poetesa, novelista i periodista de guerra.

Quan era molt jove la seva família es va traslladar a Madrid, allà va poder estudiar i formar-se. Amb 15 anys ja era una habitual de les tertúlies intelectuals. En aquest cercles va coneixer el professor, filòsof i diplomàtic Wincenty Lutoslawskicon, amb qui es va casar el 1887. Posteriorment, el matrimoni es va mudar a Polonia.

L'any 1096 quan es funda la Real Acadèmia Galega, ja tenia treball i reconeixement a nivell mundial, motiu pel qual va ser nombrada membre d'aquest organisme. Posteriorment el 1952 se li va concedir per unanimitat el títol d'acadèmica d'honor.

Membres de l'Acadèmia Galega

El matrimoni només va tenir filles, aquest fet va ser que Sofia i les seves filles fossin repudiades pel pare i la família paterna, ja que no perpetuaven el seu cognom. Aquesta fet va portar-la molt cops a viure al límit de la misèria. Per aquest motiu, l'any 1907 va treballar com a cronista de guerra al front polac i com infermera per la Creu Roja a Varsòvia.

Homenatge a Sofia Casanova, 1919 Sporting Club de La Coruña
Però ìnfortunis a part, Sofia va ser una gran escritora. Va publicar novel·les, contes i una comedia, a més de 1200 articles periodístics en revistes gallegues, espanoles, hispanoamericanes i polaques.
A més de la seva faceta literària, va impartir nombroses conferències sobre la situació de la dona i les relacions internacionals, tant a Espanya com a Polonia. I va traduïr nombroses obres clàssiques polaques i russes al castellà.

Sofia va adoptar una postura pacifista i antibèl·lica, i així ho va manifestar en les seves cola·laboracions a la premsa durant la Guerra del Rif (Marroc) i la Setmana Tràgica de Barcelona. Aquesta postura també queda molt clara en les cròniques que escriu des de Polonia i Russia (recollides al llibre "De la guerra" 1916).

Va tornar a Galicia completament arruinada i gairebé cega. El 1938 va visitar La Coruña per darrer cop, i va començar l'etapa més dura de la seva vida, com a conseqüència de l'ocupació nazi del territori polac i de la Segona Guerra Mundial.

Per saber-ne més:

A maleta de Sofia (documental)
La primera corresponsal de guerra
Sofia Casanova (youtube)

Curiositats:

- Va entrevistar Leon Trotsky
- Va exercir com a corresponsal de guerra durant la Primera i la Segona Guerra Mundial

No hay comentarios:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...