miércoles, 2 de octubre de 2013

Kathy Switzer i l'auge del running femení



L'altre dia al programa radiofònic de Júlia Otero, parlaven sobre el fenòmen del "running" i de l'auge que estava vivint. I una de les dades que em va cridar més l'atenció va ser el fet que entre la població femenina és on hi havia més creixement de practicants d'aquest esport, i que el perfil mig era dona de 37 anys, curiós no??
Cursa de la Dona Lleida, maig 2013


Curiós el fet que les dones s'hagin apuntat a la moda del "running", tenin en comte que van haver d'esperar casi 100 anys per poder participar en una marató.

I és que les maratons es consideraven "coses d'homes", i les dones per pertanyer als sexe dèbil, no estaven preparades per afrontar una proba física d'aquesta magnitud!

No obstant, des dels primers Jocs Olímpics a Grècia al segle XIX, dues dones van fer el recorregut des de Marató fins Atenes en la fase de preparació, però no se'ls va permetre de participar de forma oficial en els jocs. Stamathia Rovithi va necessitar gairebé cinc hores, i Melpomene ho va fer uns trenta minuts menys.

Van haver de passar 100 anys per que les dones poguessin participar en aquest tipus d'esdeveniments. Kathy Switzer, una corredora de 20 anys, va aconseguir apuntar-se a la famosa Marató de Boston inscribint-se amb les seves inicials K. S. Vestida amb un xandall i aamb una desuadora amb caputxa aquesta intrépida corredora va participar a la cursa, fins que un dels àrbits va adonar-se de l'engany, i va intentar fer-la fora de la cursa.
Moment en que Kathy Switzer es descoverta per un arbit


La reacció de la resta de corredors va ser unànim, defensar la corredora dels atacs de l'arbit i escortar-la fins a la meta. 

Les fotos van donar la volta al món i es va iniciar un moviment de protesta, que finalment va permetre que les dones poguessin participar de manera oficial en les curses.
El 1972 van començar a participar les dones a la Marató de Boston.
 
Joan Benoit el 1984

La primera campeona de marató Olímpic va ser Joan Benoit, a Los Ángeles el 1984, amb un temps de 2:24:52 hores.


Grans corredores:
Ingrid Kristiansen

Uta Pippig

Joan Benoit 

Curiositats:
Aquest video és una entrevista a Katherine Switzer: 
Katherine Switzer: First Woman to Enter the Boston Marathon 
 
La evolución de las mujeres en el maraton

Carrera de la mujer 

Cursa de la dona Lleida 

1 comentario:

Eva dijo...

Fa dies que em roda pel cap d'afegir-me a aquesta afició... però no ens enganyem, l'esport no és lo meu! però veig que per edat encara em queda una mica de temps per pensar-m'ho ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...